کشور ترکیه، کشوری است که هم در قاره اروپا و هم در قاره آسیا قرار گرفته و به اصطلاح، یک کشور اوراسیایی نامیده می‌شود. این کشور که در شمال غرب آسیا و خاورمیانه قرار دارد، دارای حدود 83 میلیون جمعیت می‌باشد. از دیگر نکات قابل توجه کشور ترکیه، این است که این کشور به دلیل اوراسیایی  بودن، هم دارای فرهنگ غربی و هم دارای فرهنگ شرقی می‌باشد. از این رو، کشور ترکیه تبدیل به مقصدی بسیار مناسب برای تحصیل و یا حتی مهاجرت شده است.

با توجه به این نکته که درصد قابل توجهی از درآمدهای کشور ترکیه از راه گردشگری است، این کشور در طول سال‌های اخیر تلاش داشته تا با ارتقای زیرساخت‌ها و امکانات تحصیلی در این کشور، آن را تبدیل به گزینه‌ای خوب برای دانشجویان بین‌المللی کند. از این رو، هر ساله تعداد بسیار زیادی از دانشجویان، ترکیه را به عنوان مقصدی برای تحصیل در خارج از کشور انتخاب می‌کنند. قابل ذکر است که هم‌اکنون بیش از 65 هزار دانشجوی خارجی در حال تحصیل در دانشگاه‌های ترکیه هستند. تمامی این موارد حاکی بر این می‌باشند که ترکیه یکی از بهترین مقصدهای تحصیلی برای دانشجویان، علی‌الخصوص دانشجویان کشورهای همسایه همچون ایران، به شمار می‌آید. البته قبل از تصمیم به تحصیل در کشور ترکیه، لازم است که در مورد شرایط و وضعیت آموزشی این کشور نیز آگاه شوید، پس توصیه می‌کنیم با ما در طول این مقاله همراه باشید.

تحصیل در ترکیه

ویژگی‌های ممتاز و امتیازاتی که کشور ترکیه از آن برخوردار است

هر ساله تعداد قابل توجهی از دانشجویان ایرانی، برای ادامه‌ی تحصیل به ترکیه سفر می‌کنند. لازم به ذکر است که با توجه به ویژگی‌های ممتازی که این کشور از آن‌ها برخوردار است، هر روزه جمعیت این دسته از دانشجویان افزایش پیدا می‌کند. از جمله این ویژگی‌ها و امتیازات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

· افراد مقیم ایران، برای ورود به کشور ترکیه نیازی به دریافت ویزای ترکیه نخواهند داشت.

· سطح بالای دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی و در حد استانداردهای دانشگاه‌های معتبر اروپا.

· ارائه‌ی مدرک تحصیلی معتبر و مورد تایید کشورهای اروپایی و آمریکا.

· دارای هزینه‌ای بسیار ارزان با وجود برخورداری از کیفیت آموزشی ممتاز.

· امکان اخذ بورسیه‌ی تحصیلی در کشور ترکیه که به همراه آن، هزینه‌های دیگری نیز همچون اقامت در ترکیه، بیمه و غیره پوشش خواهند یافت.

· امکان تحصیل در رشته‌های بسیار مختلف و گوناگون تحصیلی با توجه به علایق و یا پیشینه‌ی تحصیلی شما.

· برخورداری از فرهنگی بسیار مشابه با فرهنگ حاضر در ایران.

· علاوه بر زبان ترکی، شما همچنین می‌توانید به زبان‌های انگلیسی، فرانسوی و آلمانی نیز تحصیل کنید.

وضعیت آموزشی در ترکیه

تمامی دانشگاه‌ها، هنرستان‌ها، موسسات آموزشی و مراکز علمی و کاربردی ترکیه، از بالاترین استانداردهای جهانی و اروپایی برخوردار هستند و همچنین دانشگاه‌های این کشور، دارای رتبه‌ی بسیار خوب و قابل توجهی در رنکینگ جهانی می‌باشند. علاوه بر آن، این مراکز علمی از اساتید بسیار ممتازی برخوردار است که می‌توانند به بهترین نحو ممکن، مفاهیم آموزشی را به دانشجویان انتقال دهند. لازم به ذکر است که مدارک تحصیلی اخذ شده از این مراکز، دارای اعتبار بسیار زیادی در اکثر نقاط جهان و به ویژه آمریکا و اروپا می‌‌باشند. البته توصیه می‌شود که هر دانشجو قبل از اتخاذ مدرک تحصیلی خود، آیین‌نامه‌ی ارزش آن مدرک را مطالعه کند تا بعد از دوران تحصیل و اخذ مدرک، نگرانی نداشته باشد.

کشور ترکیه، دارای دانشگاه‌های خصوصی و دولتی است که همگی از محیط آموزشی ممتازی برخوردار هستند و با بسیاری از دانشگاه‌های اروپا و آمریکا همکاری علمی و پژوهشی دارند که به رشد تحصیلی دانشجو، کمک بسزایی می‌کند. خرید خانه در استانبول و شهرهای دیگر کشور ترکیه برای دانشجویان بسیار مقرون به صرفه است.

شرایط تحصیل در کشور ترکیه

برای برخورداری از این امکانات آموزشی خارق‌العاده، شما باید مشمول یک سری شرایط و مدارک لازم باشید. مدارک لازم برای تحصیل در ترکیه، عبارتند از:

  • یک عدد عکس سه در چهار
  • اصل پاسپورت
  • انگیزه نامه (ارشد و دکتری)
  • معرفی‌نامه از طرف اساتید مربوطه (ارشد و دکتری)
  • فرم تقاضای دانشجو برای اخذ ویزای تحصیلی در ترکیه

از جمله شرایط لازم برای تحصیل در ترکیه، می‌توان به این اشاره کرد که فرد متقاضی حتماً باید دارای مدرک دیپلم دبیرستان بوده و همچنین باید در آزمون ورودی دانشگاه نیز نمره‌ی قبولی را کسب نماید.

دانشگاه‌های برتر و عالی‌رتبه‌ی ترکیه

کشور ترکیه در مجموع دارای 205 دانشگاه معتبر، 131 دانشگاه دولی و 74 دانشگاه خصوصی است. لازم به ذکر است که اکثر این دانشگاه‌ها دولتی بوده و از هزینه‌ی تحصیلی بسیار پایینی برخوردار می‌باشند. کشور ترکیه نیز سعی داشته در سال‌های اخیر با فراهم‌آوری امکانات برای تحصیل به زبان‌های دیگر، سطح علمی کشور خود را بالا ببرد. در پایین تعدادی از معروف ترین و معتبرترین دانشگاه های ترکیه را میتوانید مشاهده کنید.

دانشگاه استانبول (Istanbul University)

این دانشگاه همان‌طور که از نامش پیداست، در شهر استانبول قرار گرفته است و دانشگاه دولتی می باشد. لازم به ذکر است که این دانشگاه در کل دارای 17 دانشکده و 5 پردیس (دانشکده‌ی خصوصی) می‌باشد و رتبه اول را در سطح کشور ترکیه و همچنین رتبه این دانشگاه در سطح بین المللی بین 400-500 می باشد.

تحصیل در ترکیه دانشگاه استانبول


دانشگاه حاجت تپه (Hacettepe University)

دانشگاه دولتی حاجت تپه که در آنکارا قرار دارد، بهترین دانشگاه پزشکی این کشور به شمار می‌آید. این دانشگاه علاوه بر برخورداری از دانشکده‌های پزشکی، دارای دانشکده‌هایی از قبیل ادبیات، اقتصاد، علوم آموزشی و علوم داروسازی نیز می‌باشد.

تحصیل در ترکیه دانشگاه حاجت تپه


دانشگاه بیلکنت (Bilkent University)

نام این دانشگاه، برگرفته از یک جمله‌ی ترکی به معنای “شهر علم” می‌باشد. این دانشگاه که بعنوان اولین مرکز آموزشی خصوصی در این کشور به شمار می‌آید، در سال 1984 و به دست آقای ایهسن دوغارماچی ساخته شد. این دانشگاه همچنین دارای بزرگترین کتابخانه در سطح دانشگاه‌های کشور می‌باشد. این دانشگاه دارای 9 دانشکده است. رتبه این دانشگاه در سطح کشور بین 2-7 و در سطح جهانی بین 700-800 می باشد.

تحصیل در ترکیه دانشگاه بیلکنت


دانشگاه آنکارا (Ankara University)

این دانشگاه دولتی در سال 1946 و در شهر آنکارا تاسیس شد. این دانشگاه دارای رتبه جهانی 543 می‌باشد. این دانشگاهف اولین وسسه آموزش عالی تاسیس شده، پس از جمهوری شدن ترکیه می‌باشد. این دانشگاه دارای دانشکده‌های علوم سیاسی، علوم ارتباطات، قانون، زبان و تاریخ و جغرافی، علوم تجربی، پزشکی، داروسازی، دندان‌پزشکی، کشاورزی، هنرهای تجسمی و … است که تعداد 120 رشته در مقطع کارشناسی و 110 رشته را در مقاطع بالاتر ارائه می دهد.

تحصیل در ترکیه دانشگاه آنکارا


دانشگاه کوچ (Koç University)

این دانشگاه، یک دانشگاه غیردولتی است که پردیس‌های مختلف آن در نقاط مختلف قرار دارد. با توجه به گزارش مجله تایمز در سال 2018، این دانشگاه به عنوان برترین دانشگاه ترکیه شناخته می‌شود. این دانشگاه در حال حاضر دارای دانشکده های علوم انسانی و اجتماعی، علوم مدیریتی و اقتصادی، مهندسی، وکالت و پرستاری و پزشکی است.

در این دانشگاه 22 رشته برای مقطع کارشناسی، 29 رشته برای مقطع کارشناسی ارشد و 30 رشته در مقطع دکتری ارائه می‌دهد وحدود 7000 دانشجو در آن مشغول به تحصیل هستند.

این دانشگاه، آماده پذیرش دانشجوها از تمام نقاط جهان است و با دانشگاه هایی همچون دانشگاه کالیفرنیا، دانشگاه نورث‌وسترن، دانشگاه کرنل و دانشگاه جورج‌تاون تبادل اطلاعاتی و علمی دارد که این موضوع خود به پیشرفت دانشجویان کمک بسیاری می کند.

تحصیل در ترکیه دانشگاه کوچ

دوره‌های تحصیلی و آزمون‌های ورودی دانشگاه‌های ترکیه

دوره‌ی کارشناسی: در کشور ترکیه، این دوره‌ی تحصیلی در طول 4 سال و در 8 ترم (البته گاهی اوقات، این مدت به 5 سال نیز می‌رسد)  و برای دانشج.یان رشته‌های پزشکی و پیرا پزشکی 6 سال می‌باشد. برگزار و تدریس می‌شود متقاضیان تحصیل در این رشته، باید معدل بیشتر از 10 و حداقل نمره GPA یا Grade Point Average آنها 2 را دارا باشند.

*GPA یک شیوه نمره دهی معتبر و متحدالشکل در سراسر جهان است که در بازه 0 تا 4 می باشد.

ترکیه از سال 2001 به عضویت سیستم هماهنگ آموزشی اتحادیه اروپا پیوسته است  و از این رو، مدارک کارشناسی کسب شده از تمامی دانشگاه‌های این کشور، مورد تایید کشورهای اروپایی می‌باشد.

دوره‌ی کارشناسی ارشد: این دوره‌ی تحصیلی در کشور ترکیه به دو دسته‌ی آموزش‌محور و پژوهش‌محور گسترش پیدا می‌کند.

در ادامه به توضیح مختصری از دوره‌های آموزش محور و پژوهش محور می پردازیم.

در دوره آموزش محور، الزامی بر ارائه پایان‌نامه وجود ندارد. در این نوع دوره، فرد باید بین 2 تا چهار واحد سمینار، تحقیق و تتبع نظری را پاس کند و دیگر واحدها مطابق آئین‌نامه آموزشی دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته می‌باشد. فارغ‌التحصیلانی که به این روش درس خود را به با موفقیت به اتمام می‌رسانند، به راحتی و بدون نگرانی می‌توانند رد مقطع دکتری ادامه تحصیل دهند.

هدف دوره پژوهش محور، ارائه ایده، نظریه، تولید دانش، اختراع جدید و… است. در این دور دانشجو تعداد واحد محدودی را می گذراند و  ملزم به ارائه پایان‌نامه در آخر مدت تحصیل خود می باشد. تعداد واحدی قابل اخذ در این نوع دوره، 6 تا 10 واحد نظری است و دانشجو می توند به دلخواه واحدهای پژوهشی خود را انتخاب کند. در این دوره هم دانشجویان پس از اتتمام تحصیل مشکلی در ادامه تحصیل در مقطع دکتری نخواهد داشت.

دوره‌ی پژوهش‌محور در 5 سال و دوره‌ی آموزش‌محور در 2 سال برگزار خواهد شد.

در کشور ترکیه، تحصیل درکارشناسی ارشد معمولا 2 سال طول می‌کشد و در آخر سال  دوم پایان‌نامه باید برای ارزیابی به کمیته دانشگاه تحویل داده شود. این کمیته از 3 عضو  هیئت علمی دانشگاه و یک داور علمی خارجی تشکیل می شود که پش از بررسی‌های  لازم، نمره به پایان‌نامه تعلق می گیرد.

بطور متوسط، هزینه تحصیل در مقطع کارشناسی و به زبان انگلیسی، در دانشگاه‌های  دولتی، سالانه 500 یورو و در دانشگاه‌های خصوصی 12.550 یورو است.

برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه، باید حداقل نمره 50 تا 55 در آزمون  ALES ثبت شود و یا در آزمون‌های بین‌المللی نظیر GMAT نمره 500 و در GRE 658  دریافت شود. این آزمون‌ها برای ارزیابی توانایی دانشجوها برایورود به مقطع بالاتر برگزار  می‌شوند.

· پزشکی: اگر متقاضی شرکت در دوره‌های تحصیلی پزشکی هستید، باید در یکی از آزمون‌های YOS و یا SAT شرکت نمایید. دوره‌ی تحصیلی پزشکی در کشور ترکیه 6 سال به طول می‌انجامد.

برخی از مزایای تحصیل پزشکی در ترکیه به شرح زیر است:

– اعتبار مدرک پزشکی در سراسر دنیا

– تایید 7 دانشگاه پزشکی ترکیه توسط وزارت علوم و بهداشت ایران

– شباهت فرهنگی

– امکان سفر بدون ویزا

– مسافت کم

– هزینه کم زندگی نسبت به دیگر کشورهای اروپایی

– ارائه کارت طبابت بین‌المللی

– آموزش به زبان‌های انگلیسی و ترکی

سه سال اول تحصیل پزشکی به این صورت است که باید درکنار شرکت در کلاس‌ها، تحقیقات بالینی و آزمایشگاهی نیز انجام شود. در دو سال بعدی، دانشجویان، خود باید کار تشخیص بیماری‌ها و یافتن درمان آن‌ها را در آزمایشگاه‌های دانشگاه خود انجام دهند. سال آخر تحصیل در رشته پزشکی، به صورت کارآموزی در بیمارستان است.

لازم به ذکر است که اگر پس از تحصیل، قصد بازگشت به ایران را دارید، باید تنها در دانشگاه‌هایی تحصیل نمایید که مورد پذیرش وزارت بهداشت و وزارت علوم کشور ایران باشند.

امتیاز post

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *